2011. január 22., szombat

Philip Pullman: A titokzatos kés


"Lyra az előző kötet végén átlép egy ismeretlen világba. A kísérteties, elhagyatott városban egy fiúval találkozik. Will és Lyra sorsa szorosan összefonódik: közösen kell megszerezniük egy rejtélyes erővel bíró tárgyat: a titokzatos kést. Sokan ölni is képesek lennének azért, hogy megkaparinthassák…"

A történet nagyjából ott folytatódik,ahol abbamaradt,annyi különbséggel,hogy kezdetben Will szemszögéből látjuk a dolgokat.Will beteg anyjával él,aki különös dolgokat lát és tesz,és még magát sem képes ellátni.Ismeretlenek zaklatják anyját valamiféle levél miatt,ezért Will biztonságba helyezi anyját,majd elmenekül.Egy átjárón keresztül átkerül egy másik világba,ahol találkozik Lyrával.

Eközben Lyra világában teljes a káosz. Mrs Coulter továbbra is szervezkedik,maga köré csavarja a férfiakat és természetesen kegyetlenkedik,ami már nem okoz nekünk újdonságot.A "jó oldal" sem tétlenkedik,a boszorkányok tanácskoznak,egyesülnek és közben egy különös jóslatról beszélnek.

Will és Lyra miután összeismerkedtek,és visszamentek Will világába egy különös úr ellopja az Arany iránytűt,és csak akkor hajlandó visszaadni,ha a gyerekek elhozzák neki a Titokzatos kést.

Az elején nagyon nem tettszett a könyv,alig haladtam vele,valahogy untam az egészet.Lyra is mintha megváltozott volna.Az előző részben megismert bátor,céltudatos lány helyett,csak egy 7 évest láttam.(amúgy kb.12 éves)Fogalma nem volt semmiről,csak botladozott.
Szerencsére a továbbiakban visszanyerte önmagát és akkor már megnyugodtam.

Will karaktere érdekes.Még nem igazán tudom hava tenni,de nagyon kiváncsi leszek,hogy ki lesz belőle.
A többiek nem okoztak semmiféle csalódást. Mrs Coultert még mindig utálom,a boszorkányokat kicsit jobban megismerjük,Lee Scoresbyt sajnálom,és még egy csomó új lény és szereplő bukkan fel.Amit nagyon bánok,hogy a kedvencem Iorek Byrnison kimaradt ebből a részből.Bár elég nehéz lett volna betuszakolni őt a képbe, de még reménykedem a viszontlátásában.

Összességében összekötő résznek nem volt rossz,de a vége annyira félbehagyott,hogy muszáj volt kikölcsönöznöm a 3. részt a könyvtárból,és már itt kacsintgat az asztal szélén.

5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése