2011. március 28., hétfő

Rick Riordan: A villámtolvaj


Percy Jackson és az olimposziak 1.

"A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?
Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.
Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.
"

Na, ez az a könyv amire hónapokig kellett várnom,míg visszavitték a könyvtárba,de megérte a várakozást.
A filmből csak részleteket láttam,de az elég volt,hogy felkeltse a figyelmem,ugyanis a görög mitológia a sokszögű szívem egyik csücske.

A történet nálam a fentebbi bekezdésben leírtak miatt már előnnyel indult,de a későbbiekben fölényes győzelemmel nyert.
Fogalmam sincs,hogy Riordannak honnan jött ez az ötlete,és hogyan tudja úgy megírni az egészet,hogy éjszakába nyúlóan olvassam és ennyire lekössön,de sikerült neki.Annak ellenére,hogy a fogalmazásmód egyszerű és érthető,látszik,hogy elsősorban a fiatalabb korosztálynak szól.(hát igen,a magam 17 évével pont nekem :D )Nagyon tetszik a humora és a hasonlataitól kész vagyok, az istenek és különböző mitológiai alakok ábrázolása nálam feltette az i-re a pontot.Például Mr.D alias Dionüszosz,aki rövidnadrágban és hawaii ingben flangál,kártyázik és közben kólát iszogat(büntetésből nem ihat bort a bor és mámor istene XD )Mindezek mellett a történet pörög,sorra kapjuk az izgalmakat,szörnyeket és persze a poénokat.Az ellopott villám rejtélye is érdekes,annak ellenére,hogy a filmből már tudtam ki tette.De aki teljes tudatlanságban olvassa,azt biztosan meglepi majd a tolvaj kiléte.

Sokan azt írták a szereplőkről,hogy 12 éves létükre túlságosan felnőttesen viselkednek néha,máskor pedig mint a koruk béliek.Ezt nem találtam furcsának,mert tapasztalatból tudom,hogy a 12 évesek is sokszor viselkednek már felnőtt módjára.
Percy helyén van a szíve és a bátorsága is,bár azt be kell vallani,hogy nem egy nagy gondolkodó.De erre a szerepre itt van nekünk Annabeth,aki az eszével sokszor kisegíti a csapatot a bajból,de az okoskodása néha idegesítő tud lenni.Kecskepajtás Grover nélkül pedig nem lenne trió a trió.

Végezetül csak annyit,hogy a könyv szuper,mindenkinek ajánlom.A folytatás elolvasása nálam tuti biztos.(sőt mire ezt bepötyögöm,már végeztem is a 2.résszel)A sorozat 5 részes magyarul a 2. és 3.jelent már meg,a 4. elméletileg ősszel fog megjelenni.Ilyen sorrendben vannak:A villámtolvaj;A szörnyek tengere;A titán átka;The Battle of the Labyrinth;The Last Olympian

Ui.:Nem tudom,ki tervezte a borítót,de én *-os hatost adok neki :)

5/5

Eredeti cím: Percy Jackson and the Olympians - The Lightning Thief
Fordító: Bozai Ágota
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2008
Hossz: 374 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése