2011. augusztus 3., szerda

Jonathan Stroud: A gólem szeme


"A varázslók uralta Londonban egyre szaporodnak a rejtélyes bűnesetek, páratlan erejű mágikus eszközök tűnnek el. Puccskísérlet húzódik a háttérben, vagy a mágusokkal szembeni Ellenállás a felelős? Bartimaeusnak, a pimasz és találékony dzsinnek és immár magas állami hivatalt betöltő megidézőjének, aki azonban még mindig kamasz éveiben jár, olyan ügyeket kell felgöngyölítenie, amelyek nem csupán átláthatatlanul bonyolultak, de roppant veszélyesek is."

Mivel az első rész tetszett,ezért a folytatás elolvasása egyértelmű volt.Kíváncsi voltam mit tud még kihozni az író a történetből,mert szerintem az első résznek rendes lezárása volt.Szerencsére kellemesen csalódtam,ugyanis ez a rész is épp olyan jó mint az első,ha nem jobb egy kicsivel.

Bevezetésnek egy múltbeli eseménnyel nyitunk - Prága ostroma - ami nálam jó pont,szeretek többet megtudni a sokat emlegetett múltbeli dolgokról,és kicsit betekintést nyerünk Bartimaeus korábbi életébe.Ezen kívül jó ötlet volt a plusz nézőpont - Kitty az Ellenállás egyik tagja(ja és Primpek aki csak egy fejezetet kapott) - így legalább látjuk az "ellenség" indokait is, és jobban megismerjük őket és még sok bonyodalmat okoznak majd.
A történet a szokotthoz hűen pörög,kapunk rejtélyeket,összeesküvést,újfajta "állatkákat" és még egy bolond titkos ügynököt is.Nem akarok semmi konkrétat mondani,csak annyi,hogy nagyon izgalmas.

Bartimaeus még mindig az abszolút kedvenc mind közül.Ismét kapunk a jó öreg humorából,- ami sokat dob a hangulaton -,csak mintha kezdene kicsit belefáradni.Már nem csipkelődik annyit,inkább beletörődik a rabszolgaságba és teszi a parancsokat.
Nathaniel...ó,bocsánat John Mandrake nagyon idegesített.Érzelmileg sokszor egy tuskó szintjén áll,és csak az érdekli,hogy a magamutogató,beképzelt mágustársainak megfeleljen.Igaz,hogy közben elveszíti a régi Nathanielt - azt a kisfiút,aki bosszút állt a nevelőanyjáért,és hazudott,hogy őket jobb színben tüntesse fel stb -,és a másik névvel teljesen más ember is lesz.Vagyis rohamléptekkel halad a tuskóvá válás útján.Bartimaeus lát még benne minimális remény,hogy nem így lesz,de nálam már elásta magát.
Kitty mint új karakter nagyon jól működött,miatta legalább van egy szimpatikus ember - Bartimaeus ugye dzsinn - a bandában.Bátor,okos,kitart a barátai mellett és segítőkész is.Totális ellentéte Mandrakenek.

Összességében tetszett ez a rész is.A sorozat kezd egyre érdekes lenni. Kíváncsi vagyok a 3.részre,amit már el is kezdtem olvasni amikor ezt írom.Akinek az első rész is tetszett ez is fog.Aki meg még nem olvasta el azt,az álljon neki : )

U.I.: gondolom a nagy sikernek köszönhetően lesz 4.rész is,pont tegnap adták ki(aug. 04.)külföldön a puha borítójú változatot,és a The Ring of Solomon(Salamon gyűrűje) címet viseli.A történet Kre. 950-ben játszódik,ahol is sztárdzsinnünknek egy bérgyilkoslánynak kell segiteni ellopni Salamon gyűrűjét.Az egyik borítón egy nagy piros madár van - talán főnix -,de nekem a vízköpős változat még mindig jobban tetszik.Imigyen fest a borítója(jobbra)

5/4.5

Eredeti cím: The Golem's Eye
Fordító: Pék Zoltán
Kiadó: Animus Kiadó
Kiadás éve: 2005, 2011
Hossz: 528 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése