2011. március 30., szerda

Rick Riordan: A szörnyek tengere


Percy Jackson és az olimposziak 2.

"Percy Jackson új éve az iskolában meglepően nyugodtan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába.
Ám amikor az osztály ártatlan meccse élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam… kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csupa rossz hírt hoz: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük…
"

Újabb Percy Jackson.Az első rész után egyből folytattam,mert nagyon kíváncsi voltam a folytatásra.Be kell vallanom,hogy az első rész egy kicsivel jobban tetszett.Talán az pörgősebb volt,mint a második és ebben kevesebben voltak a szörnyek is.Itt ezt a humorral próbálja kompenzálni,ami legtöbbször sikerült is.Az istenek itt kicsit háttérbe szorulnak,de helyettük új dolgokkal találkozunk pl:taxis banyák.Itt emliteném meg,hogy az előző könyv végén található ki-kicsoda nagyon hasznos volt feleleveníteni az ismereteket,és itt ezt hiányoltam.

A történet egy ismert görög "valóságshow"-ból,mégpedig Odüsszeusz kalandjaiból merít.A lényeget szerintem mindenki ismeri,csak itt Odüsszeusz felesége helyett Szatír haverunk kötöget és bontogat :) A poénok ismételten ütősek ahogy a kedvenceim,a hasonlatok is:
"-Együtt támadjuk meg!-kiáltotta Clarisse,akárcsak Obi Wan Kenobi a Klónok támadásában Anakinnak,amikor a film végén összetalálkoztak az egyik főgonosszal."

Vannak új arcok,és megvannak a jól ismert régi cimborák is.A hármasunk annyiban változott,hogy Percy ha okosabb nem is,de valamivel bölcsebb lett és jobban vonzódik a csapat női tagjához(még semmi konkrét,csak enyhe célzások persze csak a gondolataiban); Annabeth már nem okoskodik annyit; és Grovert lecseréltük Tysonra,de ő valahogy nem lett a szívem csücske.Az újak közül a legemlékezetesebbek a taxisok,a szépségszalonos C.C. és persze a folyton kaját kergető Tantalosz.

Bár nekem az előző jobban tetszett,lényegében kiváló folytatás jó kis bonyodalommal a végén.A Titán átkát is mindenképpen listára teszem.

Ui.:a boritó még mindig nagyon király :)

5/5

Eredeti cím: Percy Jackson and the Olympians - The Sea of Monsters
Fordító: Acsai Roland
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2009
Hossz: 254 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése