2012. november 13., kedd

Maggie Stiefvater: The Raven Boys

Raven Cycle 1.

"Filled with mystery, romance, and the supernatural, The Raven Boys introduces readers to Richard “Dick” Campbell Gansey, III and Blue Sargent. Gansey has it all—family money, good looks, devoted friends—but he’s looking for much more than that. He is on the hunt to find Glendower, a vanished Welsh king. Legend has it that the first person to find him will be granted a wish—either by seeing him open his eyes, or by cutting out his heart.
Blue Sargent, the daughter of the town psychic in Henrietta, Virginia, has been told for as long as she can remember that if she ever kisses her true love, he will die. But she is too practical to believe in things like true love. Her policy is to stay away from the rich boys at the prestigious Aglionby Academy. The boys there—known as Raven Boys—can only mean trouble. When Gansey and his Raven Boy friends come into her life, Blue realizes how true this is. She never thought her fortune would be a problem. But she was wrong."

Nem is tudom,hol kezdjem.Elég hosszú és bonyolult a mi kapcsolatunk(ami napjainkban is tovább bonyolódik),de azért próbálok értelmes kritikát összehozni.

Maggie Stiefvater a kedvenc íróim közé tartozik,ezért mindig egy kicsit elfogult vagyok vele kapcsolatban.Az tény és való,hogy a könyveivel megosztja az olvasók táborát,hiszen az ő stílusú írásához szükséges a megfelelő hangulat,különben élvezhetetlen az egész.Ezért érdemesebb inkább lassabban haladni a Raven Boys-zal is.(néha sajnos megszegtem ezt az íratlan szabályt és meg is lett az eredménye)

Adott egy ház,és az itt lakó különös családban mindenki valamilyen látnoki képességgel rendelkezik.Kivétel Blue,aki csak mindent "hangosabbá" tesz.Ezért kell kimennie a temetőbe,ahol Blue nagynénje a temetői úton megjelenő szellemekkel-azokéi akik az elkövetkezendő 1 évben meg fognak halni- kommunikál. Bluenak nem kellene,de meglátja Gansey-t,ami arra utal,hogy ő az igaz szerelme,vagy Blue fogja megölni a fiút. A kettő nem zárja ki egymást,ugyanis a lánynak születése óta azt hajtogatják : "ha megcsókolja az igaz szerelmét,a fiú meg fog halni".
A helyi magániskolában van egy kis csoport,a Holló fiúk -név szerint Adam,Ronan,Noah és Gansey(!)-,akik egy ősi walesi király - Glendower - nyomait kutatják,ugyanis a legenda szerint aki feléleszti a királyt álmából,annak teljesül egy kívánsága.
Ám egy nap a két szál összefut...

A történet - megszokott módon- lassan bontakozik ki,sőt a könyv feléig nem is történik semmi érdemleges - vagy csak mi hisszük így-,a hangsúly a szereplőkön és az ő múltjukon,kapcsolataikon van.
Majd a második felében egyre több kérdés merül fel,bizarr dolgok történnek,és egy váratlan csavarral  majdnem lefordultam a székről!Nagyon meglepett.
Őszintén szólva már maga a témaválasztása is érdekes,hiszen nem egy újabb fantasy lény szeret bele valakibe stb. hanem az okkultizmus kerül középpontba,ami valljuk be,mindenkit foglalkoztat valamilyen szinten.És ez az a dolog ami akár még meg is történhetne velünk,ezért találom újszerűnek és díjazandónak Maggie választását.Nagyon sok lehetőséget látok benne,csak így tovább :)

A szereplőkkel kapcsolatban egy negatívumot tudnék mondani,és az az,hogy még egyikük sem ékelte be magát a szívembe - mint annak idején Sam,Cole vagy Sean- de már vannak jelöltek Gansey és Ronan személyében.(Egyébként tök fura,hogy Maggie könyveiben mindig a fiú szereplőket kedvelem,és velük tudok azonosulni inkább)Bár meg kell említenem még,hogy korábban hibaként emlegettem Stiefvaternél a szülők túlzott hiányát,most nagy piros pontot kell neki adnom,ugyanis Maura (Blue anyukája) aktívan részt vesz az eseményekben,és a lánya életében is,sőt még a velük egy házban lakó-bár nem rokon- jósnők,Persephone és Calla is fontos és egyéni karakterek,utóbbinak ráadásul nagyon szeretem a stílusát :)

Elég hangsúlyos az emberek közti kapcsolat a Raven Boysban,ez egyik a fentebb említett,a másik a négy fiú kapcsolata.Mindegyikük teljesen más,mégis összetartja őket egyvalami. Mégpedig Gansey. Utóbbi önmagában is különös személyiség,remélem a következő részben még jobban megismerhetjük majd.
A szerelmi szálnak nincs akkora jelentősége,mint a fülszöveg beharangozza,és a jelen állás szerint még nem Gansey a befutó,de remélem ez másként alakul majd,és mint látom nem egyik percről a másikra fog bekövetkezni szerencsére.

Egy hibája van a könyvnek,ami miatt nem fog a kedvenceim közé tartozni,az pedig,hogy nagyon érezni rajta,hogy egy sorozat első része.Inkább csak egy bevezető egy hosszabb történethez,amit már nagyon-nagyon várok,ugyanis sikerült felkeltenie a kíváncsiságomat,és az addig nem nyugszik,míg meg nem kapja amit akar :)

A borító nagyon gyönyörű,mint mindig,nekem a felső van meg,ami az angol puha kiadás,bár nagyon szeretném beszerezni a kemény borítósat is(alul),csak nem tudok,hogy beszerezzem így,hogy már megvan egyszer.(dilemma :S )

5/4.5
                                                                                                       

Kiadó: Scholastic
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 458

1 megjegyzés: