2012. szeptember 6., csütörtök

Maggie Stiefvater: Lament - The Faerie Queen's Deception

Books of Faeries 1.

"Sixteen-year-old Deirdre Monaghan is a painfully shy but prodigiously gifted musician. She's about to find out she's also a cloverhand—one who can see faeries. When a mysterious boy enters her ordinary suburban life, seemingly out of nowhere, Deirdre finds herself infatuated. Trouble is, the enigmatic and conflicted Luke turns out to be a gallowglass—a soulless faerie assassin—and Deirdre is meant to be his next mark. Deirdre has to decide if Luke's feelings towards her are real, or only a way to lure her deeper into the world of Faerie."

Mivel Maggie az egyik kedvenc íróm,gondoltam beszerzem az eddig megjelent műveit,és ez a sorozat még hiányzik a polcról.
Mostanában eléggé sok tündéres sorozatot olvasok ( Tündérkrónikák, The Iron Fey),így kicsit féltem,hogy a Lament nem fog tudni nekem semmi újat mutatni,de szerencsére tévedtem.Mindig is szerettem,ha egy könyvben(még akkor is ha YA) a fantasy lényekre igazak a róluk terjengő mítoszok,legendák.(pl: vámpírok csak akkor jöhetnek be a házba ha behívják őket) Stiefvater szerencsére szereti a "hagyományokat" így a tündéreire igaz,hogy árt nekik a fém,és nem olyan kis édes tündérek,hanem inkább a kelta mitológiákból ismert "elrabolom a gyereked,és inkább ártok neked,minthogy tündérport szórnék rád" félék.Ezért nagyon nagy piros pont jár.


A történetét tekintve,látszik leginkább,hogy ez Maggie első könyve,hiszen az indítás mondhatni elég szokványos.Adva van egy főhősnőnk Deidre/Dee akinek fantasztikus tehetsége van a zenéléshez,de mikor nagyobb közönség előtt kell hárfáznia,addig képtelen rá,míg ki nem dobja a taccsot.Az egyik fontos iskolai verseny előtt is épp a szokásos köröket futja a WC-ben,mikor megjelenik a titokzatos Luke és segéd kezet nyújt neki.Dee-nek fogalma sincs,hogy ki ő-akinek mellesleg senki nem bírja megjegyezni a nevét(ez később fontos lesz!)- de mégis hallgat az önbizalomdoppingjára,és inkább duóban lép fel Luke-kal a versenyen.
Ugye,tényleg ismerősnek hangzik?!Azt még nem is említettem,hogy van Dee-nek az egyetlen barátja egy fiú - James - és van egy gonosz nagynénje is.Tovább nem is ragozom. 
Van még egy hiba,amit Maggie rendszeresen elkövet.A szülőknek nagyon kevés szerepet ad(az apa nevére nem is emlékszem) ami lássuk be egy 16-17 éves gyereknél eléggé meglepő.Én azt sem bánnám,ha kicsit idősebb lenne a főszereplő,és egyedül élne,vagy ilyesmi.
A történet a feléig kicsit egyhangú,megy a találgatás,hogy ki mi lehet,mit akar,de szerencsére a második felében több akció és csavar van.

A szereplőket tekintve az előbb említett szülős dolgot kivéve elégedett vagyok.Bár megvannak a "sablonkarakterek" - legjobb barát,titokzatos fiú stb. - mégis mindnyájukban van valami,amitől egyediek lesznek,és személyiségük lesz.Ott van például a nagyi,vagy akár maga a főhősnő,aki elsőre butának látszik,de legalább nem borul egyből Luke nyakába,vannak kételyei,hiába vonzódik hozzá annyira.Aztán a végén nagyon jól magára talál és megerősödik.
A tündérek is megfelelnek az elvárásaimnak,sokfélék,és legfőképp nem édi-bédik.
És a vége,mint Maggie-re nagyon(szerencsére) nem happy end,egy kicsit keserédes,de azért szép :)

Összességében bár nem ez a legjobb könyve,a Maggie rajongóknak mindenképpen ajánlom,és azoknak is akik még nem azok,hiszen legalább a stílusa miatt muszáj elolvasni. 
A folytatás Ballad címen jelent meg,ami állítólag nem olyan szorosan,de azért kötődik a Lamenthez,és a harmadik rész előreláthatólag 2013-ban jelenik meg,és Requiem lesz a címe.

5/4




Kiadó: Scolastic
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 368

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése