2011. április 15., péntek

Pálfi Norbert: Noé bandája


"Vajon milyen emberek az állatok? Tudnak gondolkodni? Vannak érzelmeik? Hallgatnak zenét? Szeretik a forralt bort? Boldogan élnek, vagy senyvednek a teremtés kontraszelektív hulladékgyűjtőjében? Hisznek Istennek? Hisznek Darwinnak? Szeretik a szépet? Szeretik a csúnyát? Szeretik a pénzt? Hazudnak maguknak, vagy kíméletlen őszinteséggel üldözik démonaikat a genetikailag örökölt depresszió sötét labirintusában? Jók vagy gonoszak? Értik a tréfát, vagy csak értékelik? Egymást kínozzák vagy csak önmagukat?
PÁLFI NORBERT biológiájában semmi sem hasonlatos a tudomány álságos romantikájához.
Pálfi lepkegyűjteménye nem múzeumi anyag. Aesopus agyondajkált hagyományaitól indulva eljut az állatvilág igazi valóságáig, ahogy mezőgazdasági thrillerének felvillannak félelmetes, fehér lapjai.
Pálfi betekintést enged az állatok hétköznapjaiba, megmutatja valós, igazi énjüket, tudatlan, kegyetlen, gonosz, türelmetlen, irigy életük hétköznapjait. Ebben az állatkertben bizony veszélyes a rács mögötti történetek etetése, simogatása. Hiszen a rács csak elválaszt, meg nem különböztet. És ha bárkinek nevetni támadna kedve, az bizony szégyellje magát.
Mert ez egyáltalán nem vicces!
"

Hogy milyen felindulásból vettem ki,már nem tudnám megmondani,de érdekes egy olvasmány volt az biztos.
Az egész félépítése ismert fabulákra alapoz,csak kicsit átköltötte. Emberesítette az állatokat,és annak is a negatív részét.Mindennek a piszkos oldalát látja,ami sokszor nagyon vicces volt,de valljuk be ugyanakkor szomorú is,mert ráismerünk a mai világunkra.

A legtöbb történet tetszett,de az már kevésbé,hogy egy történetet többször is leírt,igaz másképpen.Szerintem,ha egyféle-képpen mutatja be a mesét,az is bőven jó lenne,nem kellett volna még 2-szer megismételni az oldalnövelés céljából.És ott vannak még a nagyon nagy bölcsességeket tartalmazó "tanulság"-ok,aminek többségében van értelme,de néha olyan szintű volt,hogy nem tudtam,most sírjak-e vagy nevessek :D
Mellesleg a rajzok is hasonló hatással voltak rám.

Utólag csak annyit,hogy Noénak furcsa bandája van,és az a bizonyos kerítés is elég alacsony XD

5/3

Kiadó: Jaffa
Kiadás éve: 2008
Hossz: 182 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése