2013. március 9., szombat

Suzanne Collins: A kiválsztott

Az éhezők viadala trilógia 3.
"Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.
De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot? Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben."

A bejegyzés spoilereket tartalmazhat erre valamint az első két kötetre nézve!!!

A sorozattal alapvetően nem volt problémám,sőt még élveztem is az első két részt,a harmadik elolvasása azonban mégis váratott magára.Egy nagyon jó csere alkalmával sikerült beszereznem a kötetet,de mégse olvastam el azonnal,és most már értem miért.

Nemsokkal azután folytatódik a történet,ahol a Futótűz befejeződött: Peeta a Kapitóliumnál,a 13. körzet mégis létezik,a 12. viszont már nem,és Katniss még labilisabb mint volt.
A könyv végig,de főként az elején annyira nyomasztó volt,Katniss depressziója pedig erősen ragadós úgyhogy nem sok kedvem volt élni se,nemhogy tovább olvasni ,de mégis megtettem mert kíváncsi voltam a végkifejletre.Ami eléggé váratott magára,sőt bármilyen nemű akció csak kb a könyv több mint 1/3 után volt csak,addig minden olyan lassan történt,hogy kicsit már untam is.
Aztán elkezdett pörögni a történet,és az írónőnek is visszajött kicsit a humora - nekem meg az életkedvem.(Pl.: egyik kedvenc jelenetem mikor ebédkor Peeta kiakadt,utána pedig Johanna nagy büszkén meséli,hogy míg balhé volt betolta Peeta kajáját :D )
A vége felé pedig mikor elkezdtek hullani a kedvenceim mint a legyek,nagyon mérges voltam Collinsra,pláne hogy ilyen egyszerűen és gyorsan képes volt kinyírni őket.A befejezés pedig annyira a sorozatra jellemzően nyomorúságos :S

A Katniss az egész sorozat alatt nem sikerült megkedvelnem,egyszerűen annyira távol állunk egymástól,és számomra kicsit hihetetlen volt hogy ilyen fiatalon ekkora befolyása legyen. Gale-lel ugyanígy voltam,és Peetat sikerült megutálnom,szóval a kedvencek a mellékszereplők közül kerültek ki,mint például Finnick és Johanna.

Egy dolgot írtam fel magamnak ami szemet szúrt -bár lehet hogy ez az én figyelmetlenségem - hogy számomra csak az utolsó előtti fejezetben derült ki hogy Coin nő.Ez akkor úgy sokkolt,mert végig azt hittem hogy férfi és úgy is képzeltem el :/

Összességében azt mondom hogy megérte elolvasni,hiszen ezzel vált kerekké a történet,aminek egy nagyon jó lezárása volt A kiválasztott,hiszen minden kérdésre választ kaphattam.

5/4Eredeti cím: Mockingjay
Fordító: Totth Benedek
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 432

1 megjegyzés:

  1. Nos, nagyon nem hoztad meg a kedvem hozzá. Már a filmet is türelemmel tudtam végignézni, úgyhogy szerintem ebbe nem vágok bele...

    VálaszTörlés