2012. február 16., csütörtök

Karen Marie Moning: Keserű ébredés


"Tündérkrónikák 1.
MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.
A nagy tudású férfi történetei révén érti meg, hogy ha nem sikerül megakadályozni a tündérek és az emberek világát elválasztó falak teljes leomlását, akkor az emberiség jövője reménytelen. Mac fokozatosan tudatára ébred, hogy miféle küldetésre fi gyelmeztette őt Alina abban a bizonyos utolsó üzenetben. Neki kell megtalálnia az ősi Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet, mert aki először szerzi meg a Tuatha Dé Danaan félelmetes erejű relikviáját, az mindkét világ ura lehet.
Mac úgy tervezi, hogy a nyomozás után nyomban visszatér az ő kellemesen provinciális, jelentéktelen kis szülővárosába, és igyekszik elfeledkezni mindenről, ami Dublinban történt vele. Hogy végül mégis a maradás és a további kutatás mellett dönt, abban Jericho Barronsé a főszerep. Kettejük közös próbálkozásának sikeréért azonban már a hamarosan megjelenő folytatás olvasása közben izgulhatunk.
"

Egyszer valamiért nagyon rá voltam kattanva,hogy én el akarom ezt olvasni,aztán valahogy abbamaradt ez a kényszer.De most újra előjött szerencsére.

A történetet a fülszöveg elég jól vázolja,sőt szerintem túl sokat is mond.Szóval maga az alap nem lenne valami nagy újdonság,szokásos "lány meglátja,hogy fantasylények szaladgálnak köztünk ...stb",az hogy most tündér-e vagy vámpír,lényegtelen.Egy jó pontot itt azért adnék neki,mert a tündérek kasztjait egész jól ki voltak építve.

A főszereplők jól meg vannak formálva,a többiek eléggé háttérbe szorultak,de őszintén nem is hiányoltam őket.Mac kezdeten egy olyan "rózsaszín a kedvenc színem,imádom a csajos dolgokat" lány,de szerencsére,ahogy haladunk a történetben egyre inkább kezdi ezt elhagyni és komolyodik.Egy két rész után még meg is fogom szeretni.
És most jön a nagyágyú Jericho Barrons.Valahogy annyira jól sikerült karakter,hogy szinte kimászik a könyvből.Sokszor annyira bunkó,hogy az már fáj,de mégis szeretjük.Az,hogy jól néz ki és még minden helyzetben van valami ötlete az csak a ráadás.

Moning stílusa,valahogy olvastatja magát,nehéz letenni.Egy dolog volt,amit furcsálltam olvasás közben,és még most is mosolygok ha erre gondolok: szexel ölő tündér :D hát ezzel nem igazán tudtam mit kezdeni :D (SPOILER azokat a jeleneteket sem igazán éreztem szükségesnek,amikor V'lane miatt Mac nekiáll vetkőzni és egyéb dolgokat csinálni... SPOILER)értem én,hogy azt a fajta közönséget akarja megcélozni,mint a Singh könyvek,de szerintem a Keserű ébredés e nélkül is megállná a helyét,hiszen a stílusa nagyon jó,a nyomozós rész érdekfeszítő,Barrons pedig visz mindent.

Mindent összevetve nekem tetszett,és a folytatás nálam kötelező lesz.

U.I: a magyar borító is szép - odavagyok a régi, díszes utcai lámpákért - de a külföldinek ez a változata ami itt alul van,ez valami gyönyörű,pláne,hogy milyen szép kék :)


5/4.5

Eredeti cím: Darkfever
Fordító: Laskay Ildikó
Kiadó: Kelly Kiadó
Kiadás éve: 2010
Hossz: 302 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése