2011. november 18., péntek

Holly Black: White Cat


Curse Workers #1
"Cassel comes from a family of curse workers – people who have the power to change your emotions, your memories, your luck, by the slightest touch of their hands. And since curse work is illegal, they're all mobsters, or con artists. Except for Cassel. He hasn't got the magic touch, so he's an outsider, the straight kid in a crooked family. You just have to ignore one small detail – he killed his best friend, Lila, three years ago.

Ever since, Cassel has carefully built up a façade of normalcy, blending into the crowd. But his façade starts crumbling when he starts sleepwalking, propelled into the night by terrifying dreams about a white cat that wants to tell him something. He's noticing other disturbing things, too, including the strange behavior of his two brothers. They are keeping secrets from him, caught up in a mysterious plot. As Cassel begins to suspect he's part of a huge con game, he also wonders what really happened to Lila. Could she still be alive? To find that out, Cassel will have to out-con the con-men.
"

Még annak idején Giginél láttam meg,és felkeltette az érdeklődésem,de mivel angoltudásom oly csekély volt(most se sokkal jobb) ezért inkább későbbre hagyta.Aztán nem is olyan régen megint eszembe jutott,és akkor már muszáj volt elolvasnom.

A történet egy olyan alternatív világban játszódik,ahol "átok munkások" élnek.olyan emberek ők,akik valamilyen különleges különleges adottsággal rendelkeznek,amit érintés útján fejtenek ki (pl. szerencsét/balszerencsét adhatnak,befolyásolhatják az érzelmeket stb.),de ezt bizonyos visszahatás követ pl.ha valakit megöl,elhal az egyik ujja. Ebből elég sok gond is akadt-páran erőteljesen visszaéltek a hatalmukkal-ezért hoztak pár szabályozó törvényt,és persze mindenki kesztyűt visel.

Főszereplőnk Cassel egy olyan "maffiózó" családban él,ahol rajta kívül mindenki átok munkás, így neki máshogy kell érvényesülni,ezért fogadásokat szervez a suliban.
Volt egy kis probléma az előző barátnőjével Lilaval,mondhatni véget vetett a kapcsolatnak(megölte a lányt)és titkolóznia kell.Ha ez még nem lenne elég,alvajáró,és egyik este majdnem meghal amikor este kiruccan a tetőre álmában egy fehér macska kíséretében.Feltűnnek a családtagok,és minden bonyolulttá válik Cassel életében,és olyan dolgokra derül fény,amire nem is számított.

A történet kb így kezdődik,a többit meg olvasni kell,mert az úgy jó :D
Nagyon tetszett,a világ egyedi és jól fel van építve,az események elég csavarosak,és folyamatosan gondolkodtat a következő lépésen.Végig érezni a feszültséget,és amikor azt hisszük,hogy vége,itt a happy end,akkor az írónő még Casselbe/belénk rúg egyet.

Leginkább Casselt kedveltem,meg talán a nagypapit.Cassel igen érdekes személyiség.Másnak akar mutatkozni,mint aki, rejtegeti érzéseit,mégis valahol azt várja,hogy valaki megértse.A kis "csínytevéseit" olyan profizmussal hajtja végre,hogy nem lehet nem szeretni érte.Ezek mellett persze okos,és fejlődőképes is.

A nyelvezete nem túl nehéz,igaz volt olyan,hogy 2-3 mondatot folyamatában nem nagyon értettem,és még mindig gondjaim vannak a jelzőkkel és melléknevekkel,de azért egész jól tudtam követni,sőt néha még kifejezetten élveztem is az angolul való olvasást.

A második részből- egy kis részlet van a könyv hátuljában,de nem kinyoztam magam azzal,hogy előre olvasok,majd ha meglesz a 2. rész.Amúgy nekem az angol borító (fent)sokkal de sokkal jobban tetszik az amcsi verziónál,még jó hogy nekem az előbbi verzió van meg :) (imigyen fest a második rész) >

5/5

Kiadó: Orion Publishing Group
Kiadás éve: 2011
Hossz: 310 oldal

2 megjegyzés:

  1. Alapfokú angol tudás elég hozzá? *-*

    VálaszTörlés
  2. Ezt így elég nehéz megítélni,de szerintem egész érthető és egyszerű a nyelvezete.De az a legbiztosabb ha beleolvasol és magad döntöd el,hogy mennyire nehéz számodra.
    http://www.amazon.com/White-Curse-Workers-Holly-Black/dp/1416963979/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1358177921&sr=8-1&keywords=white+cat itt bele tudsz olvasni.Ha elsőre nem mindent értesz akkor se ilyedj meg,ha a lényeg megvan akkor már jó,és különben is gyakorlat teszi a mestert ;)

    VálaszTörlés