2013. június 26., szerda

Alma Katsu: Halhatatlan

"Amikor Dr. Luke Findley éjszakai műszakba érkezik a St. Andrew nevű kisváros kórházába, csak egy újabb apró sérülésekkel és családon belüli erőszakkal terhes éjszakára számít. Ehelyett találkozik Lanore McIlvrae-vel, aki örökre megváltoztatja az életét. Mert Lannynek múltja van…


Lanny McIlvrae senkire nem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről és árulásról, amire nincs hatással az idő, ami örökkévaló, kivéve, ha Lanny démonai végre nyugalmat találnának. A kétszáz év alatt, amit a Földön töltött, úgy tűnik, mind a dekadencia, mind pedig az erőszak megkísértette, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig.
Alma Katsu nagy kritikai visszhangot kiváltó könyve felejthetetlen történet a viszonzatlan szerelemről, ami nem csak megerősíti és nagy tettekre sarkallja az embert, de ugyanakkor el is vakítja és akár a teljes pusztulásba is vezetheti, hiszen a saját megváltásunkhoz vezető út megtalálásáért kizárólag mi magunk vagyunk felelősek."

A halhatatlanság mint fogalom mindenkit érdekel,hát persze ki ne akarna örökké élni mert az tök jó meg minden,de vannak hátulütői is.Na engem ezek a hátulütők sokszor jobban érdekelnek,hiszem ha egy ember-vagy ahhoz hasonló- nagyon hosszú ideig él,azt nem egykönnyen dolgozza fel.Erre mindig kíváncsi voltam hogy lelkileg milyen változásokat él meg egy ember az 'öröklét' súlya alatt.Sajnos a vámpíros sztorik ezzel nem igen foglalkoznak,ezért nagyon megörültem mikor elolvastam a Halhatatlan fülszövegét.Végre valaki aki nem csak a rózsaszín oldalt látja :)

Már az elején magával ragadott a regény,a történettel,és a stílusával,titokzatosságával,hogy egyszerűen muszáj volt tovább és tovább haladnom vele.


Váltott néző-és időpontban vannak a fejezetek,Luke -jelen- ,és  Lanny - múlt- szemszögéből lehetünk tanúi az eseményeknek.Luke fejezetei kevésbé tudtak lekötni,ezt főként annak tudom be,hogy maga a karakter se keltett érdeklődést bennem.Olyan semmilyen,üres,lerí róla hogy azért van,hogy valaki a jelenben is navigáljon minket. Lanny fejezeteit annál inkább élveztem,főként mert abban a korban játszódik,és azt az életet mutatja be ami mostanság érdekel.Sajnos ő se lopta be magát a szívembe,számomra túl ostoba és naiv,ráadásul ő még ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve. 

Miért kapta mégis a 4 pontot? Hát nem is a szereplők miatt az már biztos.Bár a második felére kezd lassulni a történet,és ha nem lenne benne az a titok ami kiderül,még unalmadnak is lehetne mondani.De az első fele,és a téma miatt élveztem az olvasását.Valamint ami nagyon sokat dob rajta az Katsu írásmódja.annyira magával ragad,beszippant és nem ereszt még az után se mikor már régen befejezted a könyvet.

Nem egy könnyű olvasmány,de érdemes elolvasni,főleg annak akit -csakúgy mint engem - érdekel a halhatatlanság, elege van már a csöpögős szerelmi történetekből és valami másra vágyik.A könyvnek van folytatása is(The Reckoning,The Descent) bár számomra elég lezárt volt a vége,de azért lenne egy tippem,hogy mivel lehetne folytatni. ;)

A borítóért hatalmas piros pont a kiadónak,nekem sokkal jobban tetszik mint az eredeti,sokkal letisztultabb,egyszerűbb és mégis valahogy sokkal jobban visszaadja a könyv hangulatát.Részemről szerelem első látásra :)

5/4


Eredeti cím: The Taker
Fordító: Farkas Veronika
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 480

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése