2012. május 21., hétfő

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. 
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel." Ha jól emlékszem ár elég régen kinéztem magamnak,talán még a kezdetekkor,még az ősi ezkellnekem listámon is fel van írva,de aztán valamiért mindig halogattam a beszerzését,de már tudom,hogy így jobban jártam,mert nem kell várnom a folytatás megjelenéséig  : )  Most mégis azért vettem a kezembe... igen kitaláltátok a film miatt.Mint írtam, már hallottam a könyvről régebben is,ezért kíváncsian megnéztem a filmet is,és nagyon tetszett(szerencsére elég hűek maradtak a könyvhöz),szóval muszáj volt beszereznem.


Elsőként a történetet említeném meg,ami számomra egyedi,mert a Csúfok sorozaton kívül még nem olvastam disztópikus regényt,és nem olvastam a Battle Royal-t sem.(a két regény állítólag nagyon hajaz egymásra,és mivel a Royal volt előbb, így Suzanne a ludas,bár állítja hogy nem.Engem meg nem igazán érdekel honnan szedte az ötletet.)
Bárhogy tagadjuk,mindenkit érdekel az,hogy mi lesz a világgal,hova fog vezetni mindez.BÁr a regényből eddig még csak az derült ki,hogy volt egy nagy háború,ami után az USA helyén létrehozták Panemet,ahol 13 körzet volt addig , míg a 13.fel nem lázadt,és meg nem semmisítették őket.És hogy okuljon a nép megrendezik minden évben az éhezők viadalát,de ezt már a fülszöveg is elmondja.


Katnisst,mint főszereplőt még nem nagyon zártam a szívembe-ha egy mellékszereplő lenne akkor talán- mert aki a főszereplő az dolgozzon is meg érte.Annyira furcsa számomra.Akkor kedveltem,amikor vadászott,vagy  mikor már a viadalon volt,de ezeken kívül annyira távol áll tőlem.Olyan,mint egy robot.Rideg,érzéketlen,mint aki azt tanulja hogyan viselkedjen emberek között.Azzal semmi gond nem volna,ha csak bunkó lenne-rám is mondták már párszor...túléltem : ) -  egyébként is volt már,hogy a gonosz szereplő volt nálam a kedvenc.De Katniss... talán majd a következő részekben.
Galenek még nem sok szerep jutott,ezért nálam eddig még Peeta a befutó.Ő az akinek maximum a néhai túlzott mulyaságát lehet felróni,amúgy Collins benne teremtette meg a szerethető,kedves fiút.Majd meglátjuk,ez meddig lesz elég.
Két szereplő van akikben még látok potenciált,az pedig Cinna és Haymitch.Ők hozzák rendbe amit Katniss elront,sőt megkockáztatom,hogy nélkülük nem is élne.


Collins stílusa igen érdekes.A jelen idő használata furcsa és sokszor zavaró,de ezt leszámítva olvastatja magát.És vannak olyan jelenetek amiktől... húú, valami különös érzés fog el( SPOILER pl. Ruta halála után a "háromujjas" elköszönés.Bár ez a filmben jobban átjött egy kicsit.SPOILER) 
Összességében nagyon tetszett,a folytatásban pedig már benne vagyok,bár ötletem sincs mit fog belőle kihozni Collins.5/5

Eredeti cím: The Hunger Games 
Fordító: Totth Benedek
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2009
Oldalszám:  400 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése