2011. július 31., vasárnap

Diana Wynne Jones: A másik palota


"Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik azt hiszik, tudják, mi rejlik a csukott ajtók másik oldalán. És azoknak is, akik tudják, hogy az embert mindig érhetik meglepetések, ha kinyit egy ajtót! A kissé földhözragadt Charmainnek minden vágya, hogy zavartalan nyugalomban olvashassa kedvenc könyveit. Ez persze nem könnyű, ha az ember nagybátyja varázsló, aki ráadásul éppen segítségre szorul. A másik palota izgalmasabb mint a világ legjobb vidámparkjának legelvarázsoltabb kastélya. És én is szeretnék egy ilyen nagybácsit! A napokban elhunyt Diana Wayne Jones könyvében ismét remek szereplőkkel találkozhatunk, akikre számtalan kaland vár, ám a rengeteg váratlan fordulat után végül most is minden a helyére kerül."

A Palota-sorozat 3. és egyben utolsó része.Az elolvasása kötelező.Sajnos vele is úgy voltam,hogy a megjelenéskor megvettem,de csak most került rá sor.

Még mindig le tud nyűgözni Jones a stílusával,habár ez már a harmadik könyve amit olvasok.Első olvasásra semmi különös,de nem is figyel az ember és már bele is merült.Olyan könnyedén és természetesen szövi bele a történetbe a mágikus dolgokat,és el tudja velem hitetni,hogy ez tényleg megeshet velem is.

A szokásos módon egy új szereplő életének változását követhetjük nyomon,de azért a régiek is előkerülnek a legnagyobb örömömre.Az események az elején kicsit lassabban indulnak be,és csak aztán gyorsulnak,nem siet el semmit.
A tájleírás kifejezetten tetszett újfent :)

A főszereplőt Charmain-t akár rólam is mintázhatták volna.A nap nagy részét egy könyv fölött tölti,fogalma sincs mi a főzés és mosás és elég morci ha olvasás közben zavarják.Az azonosulás könnyen ment :D
Peter aki a mindennapi életben elboldogul(az jobb és bal oldal ez alól kivételt képez),de a mágiával nem nagyon,tökéletes kiegészítője Charmainnek.
Lelenc helyes ki kutya,az elején nekem is feltűnt a bökkenő a fánál,de erre is kaptam magyarázatot a végén.
A varázslények érdekesek,és jól passzolnak a könyvbe.
A régi szereplőkről meg már írtam,azóta csak jobban megkedveltem őket.

Összességében nagyon jó kis sorozat,csak egy baja van,de az nagy.Nincs folytatás,és nem is lesz.De pár évtized múlva megbeszéljük ezt Dianaval :)

U.I.:a külhoni borítóért teljesen odavagyok

5/5

Eredeti cím: House os Many Ways
Fordító: Laukó Viktória
Kiadó: Pongrác Kiadó
Kiadás éve: 2011
Hossz: 302 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése