2012. október 17., szerda

Karen Marie Moning: Új nap virrad


"A nagy sikerű Tündérkrónikák 5. része. Mac sokszor érezte már, hogy mindent elveszített, de ahogy ott áll a sziklaszirten, lábai előtt egy halott férfival, akit ő segített megölni, már tudja minden átélt borzalom csak rózsaszín közjáték volt. 
A nővére miatti bosszú már túl kevés, a szülei utáni aggódás eltörpül, a világ megmentése csupán másodlagos. A bűntudat, amit az emberélet kioltása okozott, és a remény, hogy van kiút az ismeretlen, tündérátokkal sújtott világból, szinte jelentéktelenné válik az egyre több kérdés, és a sürgető vágy mellett, hogy visszaszerezze azt, amit saját önön hibájából elvesztett. Az Új nap virrad nem csak az alternatív tündérbirodalmakat, de Olvasók világát is kiforgatja a négy sarkából, mielőtt választ adna bármelyik kérdésre is! Titkok és izgalmak rejtőznek minden oldalon, ahogy egyre inkább haladunk a történet vége felé. Az Új nap virrad is elemi erővel ejti rabul az embert a legelejétől, és nem is ereszti egészen a legvégéig, ahol a legnagyobb rejtély megoldása vár. Mit akar a Sinsar Dubh? Igaz-e a prófécia, és Mac tényleg pusztulást hoz-e a világra? Még mindig az Alina halála miatti bosszú a legfontosabb? Mi történet valójában V’Lane-nel? Egyáltalán ki a halott férfi Mac lábainál? Na és kicsoda valójában Mac? De ami a legfontosabb, maradt-e még annyi fény a világban, hogy minden jóra forduljon?"

Vártam egy kicsit,míg az olvasás után lecsillapodik a rajongói lázam,és most már talán reálisabb bejegyzést tudok írni róla.
Először is végre hozzánk is elérkezett az ideiglenes vég,(ugyanis Moning még fog írni Macről és Barronsról is,nem csak Daniről),és mondhatom a borító élőben még szebb mint  a képen,csak egy szépséghibája van,hogy így nem passzol a többihez.Ha jobban belegondolok,a harmadik rész sem illik bele a képbe ,de a sorozat hányattatott sorsát nézve örülök,hogy egyáltalán a kezemben tarthatom magyarul.

A sok kérdőjelre és bizonytalanságra ami eddig kiakasztott a sorozatban - persze jó értelemben - most válaszokat kapunk(na jó,a többségükre.De amik még maradtak,azok arra sarkallnak,hogy a további részeket is elolvassam majd) ,de nem a hagyományos "a végén minden egyszerre kiderül" módon,hanem mindig csak egy-egy kérdésre kapunk választ,ami így folyamatosan sokkban tartja az embert.És ami Mac 'kilétét' illeti! Sokszor annyira beleéltem magam,hogy már azon gondolkoztam,hogy ezt hogyan fogom feldolgozni,hogy megváltozik az identitásom/Macé(a végén már egy volt a kettő). Talán ez a rész volt az,ami érzelmileg a legjobban megmozgatott,és ez az utóbbi időben nem sok könyvnek sikerült.

Ami Barronsról kiderült,az nagyon tetszett,kicsit furcsán illeszkedett be a történetbe,de én díjaztam.Jaj,és eszem a kicsi szívét,ebben a részben szinte emberi volt-persze csak a maga tökéletességében- és jobban megismerhettük,mint  az eddigi négy részben.
Mac ... ez a lány ami mindent kibírt épp ésszel(!),le a kalappal előtte.A végére megtalálta önmagát,se túl rózsaszín,se túl sötét.  :)
A mellékszereplőkről se feledkezzünk meg,akik szintén jól felépített karakterek,és nem csak úgy odavágta őket Moning,igen is fontos szerepük van ilyen,vagy olyan téren.
Dani... sejtettem,de mégis ledöbbentem. Azért remélem a külön könyve - és talán Ryodan - visszahozza a belé vetett bizalmamat.

Összességében... Úristen!!! Ez eszméletlen jó volt! Érzelem és akció dús,tele csavarokkal és persze Barronssel! :D Aki nem olvasta az nagyon gyorsan álljon neki!

A könyvet köszönöm a Cor Leonis kiadónak.

5/5(egy nagyon nagy csillaggal)



Eredeti cím: Shadowfever
Fordító: Laskay Ildikó
Kiadó: Cor Leonis
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 596






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése