2012. június 26., kedd

Maggie Stiefvater: The Scorpio Races


"It happens at the start of every November: the Scorpio Races. Riders attempt to keep hold of their water horses long enough to make it to the finish line.

Some riders live.
Others die.
At age nineteen, Sean Kendrick is the returning champion. He is a young man of few words, and if he has any fears, he keeps them buried deep, where no one else can see them.
Puck Connolly is different. She never meant to ride in the Scorpio Races. But fate hasn't given her much of a chance. So she enters the competition — the first girl ever to do so. She is in no way prepared for what is going to happen."


Sajnos közbejött egy érettségi,ezért tudok csak most írni róla,holott már május közepén végeztem vele.Nem is tudom, hol kezdjem,hiszen az én példányomnak és nekem hosszú történetünk van,úgyhogy csak vázlatosan.Nagyon szeretem Maggie farkasos sorozatát,és mikor megtudtam,hogy a következő könyve lovakról fog szólni (igen nagy lóbolond vagyok,de ez szerintem majd fel fog tűnni) egyből elkezdtem csorgatni a nyálam utána.Sajnos még nem vagyok gyakorlott angolul olvasó,és a könyv sem volt elérhető ebben a formában (itt balra).Aztán mit ad Isten egyik nap megláttam ,hogy rendelhető a bookline-on.Dilemma:megvegyem,vagy ne - okok 1.a már korábban említett angol gyakorlatlanság 2. kicsit drága volt.Aztán jött a nyelvvizsga és megígértem magamnak,ha sikerül akkor megveszem,ha nem akkor tárgytalan a dolog.Szerencsére meglett,és ezt égi jelnek vettem, azóta itt csücsül a polcomon  : )
(bocsi a hosszú bevezetésért,de ezt muszáj volt megosztanom) 




Maggie könyveiről tudjuk,hogy nem a hatalmas nagy akciókért olvassuk,hanem mert fantasztikus ahogyan ír,az ember beleéli magát a jelenetekbe,érzed a szagokat, ízeket,a szelet,látod a tájat magad előtt és egyszerűen csak bekerülsz a könyvbe,és utána onnan nem akarsz kijönni.Ezek hangulatkönyvek,ezért nem lehet őket csak úgy akármikor olvasni,és nem lehet velük rohanni sem. És a Scorpio Races pont ilyen könyv.


Thisby nevű szigeten vagyunk - valahol az Egyesült Királyságban- ahol a lakosság nagy része halászatból él,és mindenki éli a megszokott kis életét egészen az ősz beköszöntéig. Ekkor ugyanis a tengerből előjönnek a capaill uisce-nak nevezett vízi lények (első ránézésre olyanok mint a lovak,de ragadozók és a tengerben a testük sokkal képlékenyebb,elvesztik a formájukat) és mindenki aki elég kemények érzi magát,megpróbál befogni egyet,hogy indulhasson a Skorpió futamon,ami a sziget fő turistacsalogatója. 
Itt él Kate Connolly-barátoknak csak Puck- két bátyjával,ugyanis a szülei pont ezek miatt a lovak miatt haltak meg. Mivel csak a legidősebb fiú Gabe dolgozik,elég rossz körülmények uralkodnak náluk,az asztalra is csak babkonzerv kerül.Egy nap Puck megtudja,hogy Gabe el akar menni a szigetről,és még a házukat is el akarják adni tartozások miatt.Puck pénzszerzés reményében,és hogy a bátyját a szigeten tartsa benevez Dove-val a lovával- nem, nem póni, hanem kisló - a versenyre.


Mint a Shiverben itt is van még egy szereplőnk,akinek a szemén keresztül látjuk a történteket.Sean Kendrick a sokszoros bajnok, apját egy versenyen veszítette el, így egyedül él Benjamin Malvern-a helyi versenylótenyésztő,és nem mellesleg a fél sziget tulaja- istállójában,ahol ő felel a lovakért. Egyetlen célja,hogy hivatalosan is övé legyen Corr,az a  capaill amelyikkel sorra nyerte a versenyeket és szinte vele élte le az életét.Ám ehhez pénzre van szüksége,amit a versenyen meg is  szerezhet.


Hát röviden ennyi,innen már nem nehéz kitalálni,hogy ők ketten találkoznak és kialakul közöttük valami.Ha már itt tartunk,felüdülés volt,hogy nem a szokásos "meglátni és megszeretni",hanem egy lassan és fokozatosan felépülő kapcsolat az övék,ami nem megy át az egymás utáni nyálcsorgatásba és a "nem érdemellek meg te túl jó vagy nekem,de meghalok ha nem vagy velem" undormányba.  


Szóval,a történet nem volt tele akcióval és hatalmas nagy meglepetésekkel,de én mégis élveztem.Egyrészt a gyönyörű táj miatt,amit Maggie úgy elém varázsolt,hogy szinte éreztem  a sós levegőt,és láttam a tengert ahogy a szikláknak csapódik.Másrészt azért,mert annyira jól megragadta a lényegét a ló-lovas kapcsolatnak,és azt a maga egyszerűségében és szépségében adta át.(gondolok itt az egyik kedvenc jelenetemre,mikor Sean és Corr este lemennek a tengerhez,vagy mikor vágtatnak a szikla tetején) 


A főszereplők közül-csakúgy mint a Shivernél- újfent a fiú lett a kedvencem.Puck valahogy nem nőtt a szívemhez. Ő is értékelhető karakter,egy egyéniség,értjük az indokait,érzéseit,de ő akkor is távol áll tőlem. A mellékszereplőkben is bár felismerjük a szokásos figurákat,de azért mindegyikükben van valami ami valóssá teszi őket.Például Kate öccse Finn,aki a kellemetlen beszélgetések előtt,kényszeresen mossa a kezét,mintha az alatt megoldódnának a gondok.Aztán ott vannak a nővérek Dory,Elizabeth és Annie akiknek a folyamatos szurkálódásain és beszólásian mindig nevettem.
De a fő kedvenc Sean és Corr lett.Az ő kapcsolatuk az ami igazán megfogott.Sean bízik a lóban,és tiszteli,de nem felejti el,hogy mégis csak egy vadállatról van szó.Ez a bizalom kölcsönös,ez már a könyv elejétől  a végéig jelen van.Az ő részeiket minidig nagyon vártam és élveztem velük lenni.



De azért amiért mégis ajánlom a könyvet, az a hangulat.Az hogy ott vagy a ló hátán,vagy remegsz a sötétben attól rettegve hogy észrevesz-e a capaill ( na,ennél a résznél tojtam be rendesen,és azt gondoltam,hogy csak a macskát ne...),ezekhez az élményekhez mindenképpen el kell olvasni a könyvet.Bár azt meg kell jegyezni,durvább,mint a Mercy Falls sorozat,több bent a véres jelenet.A vége pedig tipikus Maggie-s,egy kicsit keserédes,nem teljesen lezárt,de én azért örültem,hogy így lett.


Hogy mennyire nehéz a nyelvezete,az változó.Volt hogy minden szót értettem,de volt hogy egy pár mondatba beletört a bicskám,hiába segített a a Google fordító,de összességében nem olyan  vészes.Bár nem értettem minden egyes szót,öröm volt Maggie-t eredetiben olvasni,és a hatás azért így is átjött.
Ezen felbuzdulva,lehet hogy nekiállok a tündéres sorozatának is angolul,bár a Könyvmolyképző lassan kiadja az első részt-természetesen egy kis csúszással.


u.i.: a könyv élőben gyönyörű,csak ezt már nem akarom ragozni,mert így is elég hosszúra sikeredett a bejegyzés - mind tudjuk,hogy ha valami tetszik arról könnyű áradozni,de nehéz jó szavakat találni rá. 
(A festmény innen van,itt találsz egy nagyon jó trailert is a könyvhöz,amit szinte teljes egészében Maggie csinált-rajzolás,zene stb.)



5/5
Kiadó: Scholastic
Kiadás éve: 2011
Hossz: 402 oldal

2012. június 4., hétfő

Kényszerszünet

Mostanság nem nagyon tudtok a bloggal foglalkozni,ugyanis éppen érettségizek :S természetesen olvasni olvasok,csak 10x olyan lassan,és nem tudok mindig írni róla. Ezeket azonnal pótlom, mihelyt vége a szóbeli vizsgáknak,addig is szünetel a blog.

Ezekkel térek majd vissza: The Scorpio Races
                                         Scott Pilgrim sorozat
                                          Futótűz 
                                         Álom és valóság